22.5 C
Bratislava
štvrtok, 29 augusta, 2024
spot_img

Suchá Belá

Štyri kilometre dlhá Suchá Belá patrí medzi najznámejšie a najnavštevovanejšie rokliny v Slovenskom raji. Niet sa čomu čudovať. Na pomerne krátkom, stredne náročnom úseku sa nachádza veľké množstvo vodopádov, skalných útvarov a rebríkov na zdolávanie. Ak sa chystáte Slovenský raj navštíviť po prvýkrát, táto roklina je ideálnou turistickou trasou, ktorá vás prevedie mnohými krásami a typickou flórou tohto národného parku.

Medzi najkrajšie vodopády, ktoré v nej uvidíte, patrí 8-metrový Okienkový vodopád, 8,5-metrový Korytový vodopád a majestátne Misové vodopády. Práve tieto sú vďaka svojej členitosti a nádherným farbám skál, ktoré vytvorila stekajúca voda, najromantickejším miestom celej rokliny. Prameň vody steká z výšky 29,5 metra, sú teda najvyššími vodopádmi v rokline. Popri vodopádoch vyleziete rebríkom, kde budete riečiskom prechádzať cez najužšie miesto rokliny. Tento úsek je zabezpečený reťazami.

Trasa:

Od orientačného stĺpa na Podlesku pri ústí Suchej Belej kráčame po zelenej značke chodníkom po lúke vedľa účelovej komunikácie na Rumanovú a Glac. Ďalej už pokračujeme brehmi a riečiskom potoka, na niekoľkých miestach pomocou lávok, až na začiatok rokliny Misových vodopádov. Cez ne prechádzame pomocou rebríkov, stúpačiek a lávok. Za nimi opäť chodníkom v riečisku k najužšiemu miestu tiesňavy, nazývanému Roklina, za ktorou nasleduje Okienkový vodopád. Vodopád prekonávame rebríkom a cez skalné okno. Tieňava sa ďalej trochu rozširuje až ku Korytovému vodopádu. Za ním, na ľavej strane prítok vytvára Bočný vodopád. Pokračujeme opäť zúženým úsekom Kaskád, takisto sprístupneným umelými pomôckami. Ďalej už potok preteká lesom. Pri rozvetvení doliny pravou vetvou, miestami už s ponorným tokom potoka stúpame až k studničke pod cestou na Rumanovú. Studnička je jedným z prameňov Suchej Belej.

Od studničky šikmo hore na cestu a ňou k orientačnému stĺpu na Glackej ceste, pri vrchole Suchej Belej. Farba značky sa mení na žltú. Postupujeme širokou Glackou cestou nenáročným terénom až k odbočke na Glackej ceste. Ďalej sledujeme červenú značku. Miernym stúpaním sa dostávame na výbežok hrebeňa. Odtiaľ sa skracovaním serpentín dostávame na rázcestie. Z neho nám značka opäť naznačuje strmšiu skrátenú cestu oblúkmi. Po skončení úseku serpentín pokračujeme ďalej po širokej účelovej komunikácii vedúcej na Kláštorisko až k mostíku ponad Suchú Belú.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané